RIMER MÁRTON EMLÉKÉRE (1930-2021)

2021. december 18-án kaptuk a szomorú hírt,  hogy elhunyt Marci bácsi.

Marci bácsi,  mert a horgásztársadalom nagy része így ismerte. Szikár,  sportos termetét nem lehetett nem észre venni. Nehéz elfogadni,hogy nincs már közöttünk,  múlt év október 3-án a Ráckevei Horgász Egyesület fennállásának 80. évfordulójára rendezett házi felnőtt horgászversenyen még személyesen találkoztunk. Már nem kora reggel a nevezéskor,  hanem 2-3 órával később kerékpárral látogatta meg a versenyt. Marci bácsi legutoljára 2017-ben,  87 éves korábban vett részt az utolsó egyesületi bajnokságon. Egy évvel később is már csak a kerékpárjával horgászfelszerelések nélkül tisztelte meg a horgászversenyt. Természetesen jött a kérdés:miért nem nevezett? Hiszen nélküle évtizedekig nem indulhatott el a verseny. Tudjátok,  már nem látom rendesen az úszót és egy kicsit szédülök is –válaszolta kissé kesernyésen. Nem volt természetes,  hogy a nagy bajnok,  a rangidős horgász nincs a pályán. Mert bajnok,  nagy bajnok volt Ő. Számolatlanul nyerte az egyesületi házi versenyeket. A Ráckevei Soroksári Intéző Bizottság,  majd jogutódja,  a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség versenycsapatát erősítette,  1973-ban Szombathelyen,  1974-ben Tiszavasváriban,  1975-ben Dunaújvárosban,   1976-ban ismét Dunaújvárosban volt országos bajnokcsapat tagja. Külföldi versenyeken is rendszeresen részt vett,  így pl. Luxemburgban,  Olaszországban. Rendszeresen részt vett az országos,  megyei,szövetségi és az idő előrehaladtával veterán bajnokságokon,  kiváló eredményekkel.

Bajnok volt Ő,  bajnok az ifjúság nevelésében is. Egy szülőnek,  egy apának nincs nagyobb dicsőség,  minthogy a gyermeke túlszárnyalja az ő sikereit is. Leánya,Rimer Noémi nagyon jó tanítványnak bizonyult. Az igazi jó tanítvány-mester kapcsolat záloga a kölcsönös egymásra találás. Ez az egymásra találás tökéletesre sikerült. Noémi 11-szer nyert országos bajnokságot ,csapatban világbajnok,  egyéniben világbajnoki bronzérmes,  2×3. hely VB csapat tagjaként. A mester évtizedeken keresztül elkísérte a versenyekre,  ahogy Noémi sokszor ismételte,  neki köszönheti a sok szép eredményeket. „Apukámtól,aki fiatal korában maga is válogatott versenyző volt,  nagyon sokat tanultam,  és nem csak az alapokat. Ő még ma is megbízható segítőm. Tanácsainak,  észrevételeinek,  és a sok-soktűzőszúnyognak,  amit mindig ő szedett nekem,  nagyon sok szép eredményemet köszönhetem. Még most,  a tizedik bajnoki címem után is abból merítek a legtöbbet,  amit gyerekkoromban tőle tanultam. És akármilyen keveset is horgászok,  azok a mozdulatok percek alatt előjönnek,  amelyek akkor rögzültek,  amikor az ablakunk alatt horgásztunk” -olvashattuk 2003-ban a Magyar Horgászban.

Rimer Márton 1957 óta a Ráckevei Horgász Egyesület tagja,  több cikluson keresztül volt a vezetőség tagja,  ifjúsági és versenyfelelősként. A házi versenyek,  megszervezése,  lebonyolítása a fiatalokkal a horgászat megszerettetése volt többek között a feladata. Saját maga készítette az úszókat,  együtt készítették a szerelékeket,  jó tanácsokkal látta el a fiatalokat.

Marci Bácsi vízi ember,  elsősorban dunai ember volt. Családi háza is közvetlenül a Ráckevei-Duna partján áll. Stégen,  csónakban érezte igazán jól magát és a malomban. Magyarországon az 1960-as években Ráckevén állt az utolsó hajómalom. Az utolsó ráckevei vízimolnár Rimer Márton volt,  aki még értett a mesterséghez.

Marci bácsi,  Te már az égi vizeken őrlőd a gabonát,  csónakázol,fogod a szép halakat,  és felülről segíted a horgászokat.

Búcsúzunk Tőled,  Örökös Bajnok,nyugodj békében!

Rimer Márton a Veterán OB-n 2007-ben

a Leveleki víztározón

Ráckevei Horgász Egyesület vezetősége

Schwarcz Gáspár elnök

 

 

 

 

 

Comments are closed.